Злонамереният софтуер е всеки софтуер, който се опитва да зарази компютър или мобилно устройство. Молуера и PUPs (потенциално нежелания софтуер) са в състояние да направят куп бели на вашия компютър. Хакерите използват злонамерен софтуер по много причини, като извличане на лична информация или пароли, кражба на пари или предотвратяване на достъп на собствениците до устройството им. “Злонамереният софтуер” е общ термин, използван за обозначаване на различни форми на враждебен или натрапчив софтуер.

Как да разбера дали имам вируси?

Не винаги е лесно да разберете дали компютърът ви е компрометиран или не, защото в наши дни киберпрестъпниците правят големи усилия, за да скрият кода си и да прикрият това, което техните програми правят на заразен компютър.

Много е трудно да предоставите списък с характерни симптоми на заразен компютър, защото същите симптоми могат да бъдат причинени и от несъвместимост на хардуера или системна нестабилност, но тук има само няколко примера, които могат да предполагат компрометиране с вируси на компютъра ви:

Възможно е да получите грешката “Internet Explorer не можа да покаже страницата”, когато се опитвате да осъществите достъп до определени уебсайтове

Вашият уеб браузър (напр. Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome) замръзва, блокира или не реагира.

Началната страница на вашия уеб браузър се променя

Достъпът до уебсайтове, свързани със сигурността, е блокиран

Пренасочвате към уеб страници, различни от тези, които искате да отидете

Получавате многобройни изскачащи съобщения за уеб браузъри

Странни или неочаквани ленти с инструменти се показват в горната част на уеб браузъра ви

Вашият компютър работи по-бавно от обикновено

Вашият компютър замръзва, виси или не реагира

Има нови икони на работния плот, които не разпознавате

Компютърът ви се рестартира сам (но не и рестартиране, причинено от актуализации на Windows)

Виждате необичайни съобщения за грешка (напр. Съобщения, които показват липсващи или корумпирани папки с файлове)

Нямате достъп до контролния панел, диспечера на задачите, редактора на системния регистър или командния ред.

Видове компютърни вируси с подробно описание на всеки един от тях.

Malware включва компютърни вируси, ransomware, червеи, троянски коне, rootkits, keyloggers, dialers, spyware, adware, злонамерени BHO, нелоялен софтуер за сигурност и други злонамерени програми; По-голямата част от активните заплахи за зловреден софтуер обикновено са червеи или троянци, а не вируси.

По-долу можете да намерите кратко описание на най-често срещаните видове злонамерен софтуер:

Троянски кон

Троянският кон е вид злонамерен софтуер, който се преструва, че е нещо полезно, полезно или забавно, докато всъщност причинява вреда или кражба на данни. Троянците често мълчаливо изтеглят друг злонамерен софтуер (например шпионски софтуер, рекламен софтуер, ransomware) на заразено устройство.

Червеи

Компютърният червей е вид троянски кон, който може да се разпространява или репликира от една система в друга. Тя може да направи това по няколко начина. За разлика от вирусите, червеите не се нуждаят от хост файл, за да се включат. След пристигането и изпълнението на целевата система тя може да извърши редица злонамерени задачи, като премахване на друг злонамерен софтуер, копиране на устройства, физически свързани със засегнатата система, изтриване на файлове и консумация на трафик.

Spyware

Spyware е вид зловреден софтуер, който е трудно да се открие. Той събира информация за навиците ви за сърфиране, история на сърфирането или лична информация (например номера на кредитни карти) и често използва интернет, за да предаде тази информация на трети страни, без да знаете. Keyloggers са вид шпионски софтуер, който следи натискането на клавишите.

Рансъмуер

Злоупотребата със злоумишлен или ransomware е заплаха, която не позволява на потребителите да имат достъп до системните си или лични файлове и изисква плащане на откуп, за да си възвърне достъпа.

Rootkits

Терминът “rootkit” идва от “root kit”, пакет, който дава най-високите привилегии в системата. Използва се за описание на софтуер, който позволява скрито присъствие на неразрешена функционалност в системата. Rootkits модифицират и прехващат типичните модули на средата (OS, или дори по-дълбоко, bootkits).

Adware (PUPs)

Adware, кратко за рекламирания софтуер, може би е предшественик на съвременната PUP (Potentially Unwanted Programme). Adware обикновено е самостоятелна програма, която показва реклами на крайния потребител в различни форми: вътре в самата програма или чрез изскачащи прозорци, реклами с плъзгане, изскачащи прозорци на браузъра, вмъкнати реклами или променено съдържание на уебсайтове. Приходите, генерирани от рекламите, са начините, по които се заплаща програмата, за която е свързан рекламен софтуер, което означава, че крайният потребител получава желания инструмент или услуга за “безплатно”.

Ако мислите че системата Ви е била заразена, не се колебайте да се свържете с нас.

ВРЪЗКА С НАС